Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?


Doçentlik başvuruları günümüzde internet üzerinden yılda iki kez olacak şekilde Mart ve Ekim aylarının son 12 gününde yapılmaktadır. Doçentlik Bilgi Sistemi’ ne tüm deneyim ve eserlerini istenen formattaki belgeleri ile yükleyen adaylar, başvuruları sırasında bu eserlerden hangilerini jürinin değerlendirmesine sunduklarını beyan ederler. Başvuru tamamlandıktan sonra yaklaşık 1 ila 1.5 aylık bir sürede, adayın dosyasına başvuru alanına göre bir jüri atanır.

Jüri, adayın eserlerini öncelikle asgari şartlara uygunluk, daha sonra eserlerin bilimsel değerleri bakımından inceler. ÜAK tarafından adayın temel alanında belirlenen asgari koşullara uygun bir başvuru dosyası olmaması durumunda, jüri adayın asgari başvuru şartlarını sağlamadığını iddia eder ve komisyon toplanır. Eğer komisyondan çıkacak karar da bunu destekler nitelikte olursa adayın başvurusu asgari başvuru koşullarını sağlayamaması sebebiyle reddedilir. Bu sebepten reddedilen adaylar bir sonraki dönemde başvuru yapabilirler. Bunun dışında etik ihlal sebebi ile dosyası reddedilen veya eser incelemesi sonrası yetersiz görülen adaylar, başvurdukları dönemi takip eden üçüncü dönemde başvuru yapabilirler. Başvurusu reddedilen adaylar Üniversiteler Arası Kurul’ a itiraz dilekçesi verebilecekleri gibi bu yola başvurmadan direkt dava açma hakları da bulunmaktadır.

Doçentlik Başvurusu Neden Reddedilir?

Doçentlik başvuru sürecinde önce asgari şartlar daha sonra bilimsel açıdan eserlerin incelendiğinden bahsettik. Bu aşamalar süresince dikkat edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı doçentlik başvurusu reddedilebilir:

  • İlk aşama olan asgari şartlar bakımından incelemede, adayın dosyasının şartları sağlayamaması
  • Çarpıtma, tekrar yayım gibi etik ihlaller yapılması
  • Adayın danışmanlık yaptığı öğrenciler ile yazılmış veya tek yazarlı olan makalesinin olmaması
  • Adayın bilim alanına katkı sağlayan herhangi bir sorgu veya eserinin olmaması
  • Eserlerinin orijinal ve bilimsel yayın niteliği taşımaması

Bunlar veya benzer sebepler ile başvuru reddedildiğinde adayın başvuru yaparken verdiği adrese posta ile reddi açıklayan bir belge iletilir. Bunun dışında başvuru durumu güncel olarak DBS’ den takip edilebilir.

Bize Danışın: Doçentlik Başvuru

Doçentlik Başvurusu Reddine Karşı Dava

Doçentlik başvurusunun reddedildiği, adayın tarafına bildirildikten sonra itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ancak ÜAK’ a itiraz dilekçesi göndermek ve olumlu sonuç vermesi yüksek bir ihtimal değildir. Jürinin bir süre boyunca adayın dosyasını inceledikten sonra verdiği kararı tekrar incelemesi istendiği için farklı bir sonuç çıkma ihtimali düşük olmaktadır.

Tarafına başvurusunun reddi tebliğ edilen adayın 60 gün içerisinde dava açma hakkı da bulunur. İtiraz ve iptal davaları açılabilir. İtiraz davası temel olarak doçentlik başvurusunun tekrar değerlendirilmesini isteyen ÜAK’ açılan davadır. İptal davası, doçentlik başvuru değerlendirmesinin hukuka aykırı olduğunu ileri süren ve idare mahkemesine açılan davadır.

İşinize Yarayabilir: Doçentlik Puan Hesaplama

Doçentlik Başvurusunda İşinizi Şansa Bırakmayın

Doçentlik başvuru sonucuna itiraz etmek veya dava açmak adayın hakkıdır. Ancak dava veya itiraz süreci ile ilgilenmek, sonuç adayın lehine olmadığında bir sonraki dönemde tekrar başvuru yapmak adayın doçentlik unvanı alma yolunda süreyi uzatacaktır. Etik ihlale giren sebeplerden dolayı başvuru reddedilirse en erken başvurulacak dönem reddedilen başvuru dönemini izleyen üçüncü dönem olmaktadır. Başvuru için deneyimi veya vakti olmayan doçent adayları için doçentlik başvuru danışmanlığı almak, süreci kolaylaştırarak bu şekilde ret alma ihtimalini oldukça düşürür.

Adayın eserlerinin içeriği, literatüre katkısı ve deneyimleri başvurudan olumlu sonuç almada önemlidir. Ancak başvurmadan önce puan durumunu, asgari şartları sağlayıp sağlamadığını öğrenmesi, hangi eserlerini hangi kategorilerde nelere dikkat ederek beyan etmesi gerektiğini bilmesi ve başvuru sisteminde bir yanlışlık yapılmasının önüne geçilmesi bakımından danışmanlık alarak doğru ve eksiksiz şekilde başvuru yapmak da deneyimler kadar önemli olmaktadır.

İlgili İçerik: Doçentlik Kriterleri

Arama yapın



Hızlı Menü



Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.


Son Blog Yazıları


Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim
Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim

Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar
Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar

Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi
Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?




Prodocentlik

Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.

İletişime Geçin

Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)