Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS)


Doçentlik başvuru sürecinde adayların, akademik çalışmalarını her başvuru döneminde ÜAK tarafından yayınlanan ve temel alanlara göre farklılık gösteren Doçentlik Başvuru Şartları’na göre ÜAK tarafından belirlenen formatta hazırladıktan sonra DBS’ ye  (Doçentlik Bilgi Sistemi) yükleyerek başvuru işlemini tamamlaması gerekmektedir. Bu kapsamda adayların bilimsel yayın ve çalışmalar için; yayın türü, dergi adı, yazar sayısı, dergi endeksi türü, doi numarası, atıf sayısı gibi bilgilerin yanı sıra yayınlanan bir makalenin yayınlandığı derginin hangi endekse dahil olduğu, ulusal mı uluslararası mı veya hakemli mi hakemsiz mi olduğu gibi bilgilere ulaşması gerekmektedir. Ayrıca DBS üzerinde bilimsel yayınlarına ilişkin bilgilerin bulunduğu 13 numaralı yayınlar bölümünde, özellikle makale, poster/sözlü bildiri, kitap/kitap bölümü gibi çalışmalara ait detaylı bilgilerin doğru sınıflandırma ve formatta girilmesi, ilgili PDF dosyalarının doğru formatta hazırlanarak yüklenmesi doçentlik başvuru sürecinin en zahmetli fakat en önemli kısmını oluşturmaktadır. Örneğin, adayın ulusal veya uluslararası fark etmeksizin 15 makale ve 25 bildiri için DBS’de yaklaşık 320 tane zorunlu alanı doldurması gerekmekte ve bu hem zaman hem de teknik bilgi anlamında doçent adaylarının zorlanmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak doçentlik başvuru süreci adaylar için hem zahmetli hem de yorucu bir süreç haline gelmekte ve adayın dosya hazırlama ve/veya DBS’ye yükleme esnasında hata yapma/etik ihlalde bulunma riski artmaktadır.

Doçentlik başvuru sürecinde, adayın ÜAK tarafından belirlenen kriterleri sağlamasının yanı sıra dosya hazırlama ve/veya DBS’ye yükleme esnasında jüri üyeleri üzerinde yanlış veya eksik izlenim bırakacak herhangi bir hata yapmaması son derece önemlidir. Bu nedenle Artez Danışmanlık olarak;

ÜAK tarafından belirlenen güncel kriterlere uygun puan hesabı yapılması,

ÜAK tarafından belirlenen atıf şablonuna uygun olarak atıf listesinin hazırlanması,

Makalenin yayınlandığı derginin; editör listesi, endeks bilgileri ve kapak sayfasının tek bir PDF olarak hazırlanması,

Hazırlanmış olan dosyaların DBS’ye yüklenmesi ve başvurunun tamamlanması konularında uzman personelimiz ile destek vermekteyiz.

Doçentlik başvuru dosyasının hazırlanması, DBS’ye yüklenmesi ve başvurunun tamamlanması olmak üzere sürecin tamamında destek vermemiz durumunda;

DBS’ye yüklemek istediğiniz bilimsel yayın ve/veya çalışmaların tamamını (yayın hakemliği, kitap bölümleri, sertifika, sanatsal faaliyetler vb.) PDF dosyası olarak tarafımıza göndermeniz gerekmektedir. Bilimsel yayın ve/veya çalışmalar tarafımıza ulaştıktan sonra puan hesabı yapıyoruz. Puanın yeterli olması durumunda dosya hazırlama sürecine başlıyoruz. Puanın yetersiz olması gibi durumlarda ise sizinle iletişime geçerek durum değerlendirmesi yaptıktan sonra dosya hazırlama sürecine başlıyoruz.

  1. Basılı dergilerden veya abstract kitapçığından taranmış olması nedeniyle okunamaz durumda olan bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınıza online erişim mümkün orijinal nüshasını ediniyoruz online erişimin mümkün olmadığı durumlarda ise sizinle iletişime geçerek ilgili bilimsel yayın ve/veya çalışmaların okunaklı şekilde gönderilmesini talep ediyoruz.
  2. DBS’ye yüklenmek üzere tarafımıza göndermiş olduğunuz makalelerin yayınlandığı derginin hangi endekse dahil olduğu, ulusal mı uluslararası mı veya hakemli mi hakemsiz mi olduğu gibi bilgilere ulaştıktan sonra makalenin yayınlandığı derginin; güncel editör listesi, endeks bilgileri ve kapak sayfasının tek bir PDF olarak hazırlıyoruz.
  3. DBS’ye yüklenmek üzere tarafımıza göndermiş olduğunuz kitap ve/veya kitap bölümlerini ÜAK tarafından belirlenen formatta tek bir tam metin PDF dosyası olarak hazırlıyoruz.
  4. Bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınıza yapılan atıfların, ÜAK tarafından belirlenen atıf şablonuna uygun olarak atıf listesini hazırlıyoruz.
  5. Uluslararası ve/veya ulusal bilimsel toplantıda sunulan bildirilerinizi ÜAK tarafından belirlenen formatta bir PDF bildiri tam/özet metni bir PDF katılım belgesi olmak üzere hazırlıyoruz.
  6. Doçentlik dosyasının hazırlanması aşamasında poster bildiri gibi puan alınamayan bilimsel yayın ve/veya çalışmalar da ÜAK tarafından belirlenen formata uygun olarak hazırlanıyor.

Doçentlik başvuru dosyası hazırlama süreci tamamlandıktan sonra hazırlanan dosyaların DBS’ye yüklenmesi sürecine başlıyoruz.

  1. Uzaktan erişim programı kullanarak sizin bilgisayarınıza erişim sağlıyoruz ve e-Devlet şifreniz ile DBS’ye girdikten sonra bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınızı yüklenmesi zorunlu PDF dosyalarını (tam metin, editör listesi/endeks bilgileri/kapak, atıf listesi, eğitim-öğretim onay belgesi, ödül, kurs/kongre katılım belgeleri vb.) sisteme yüklüyoruz.  Bu süreçte DBS’ye yüklenen bilgi ve belgelerin tarafınızca kontrol edilmesi son derece önem arz etmektedir.
  2. Bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınız DBS’ye yüklenmesi sürecinde poster bildiri gibi puan alınamayan bilimsel yayın ve/veya çalışmaları ve yüklenmesi zorunlu PDF dosyalarını (tam metin, editör listesi/endeks bilgileri/kapak, atıf listesi, eğitim-öğretim onay belgesi, ödül, kurs/kongre katılım belgeleri vb.) sisteme yüklüyoruz.
  3. Doçentlik başvuru döneminde yine uzaktan erişim programı kullanarak sizin bilgisayarınıza erişim sağlıyoruz ve e-Devlet şifreniz ile DBS’ye girdikten sonra birlikte ilerleyerek başvurunuzu tamamlıyoruz.
  4. Doçentlik başvurusunun tamamlanması aşamasında değerlendirilmek üzere jüri üyelerine bilimsel yayın ve/veya çalışma beyanı yapılırken poster bildiri gibi puan alınamayan bilimsel yayın ve/veya çalışmaları beyan etmiyoruz. Bu sayede jüri üyeleri poster bildiri gibi puan alınamayan bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınızı da görüyor fakat puanlamaya dahil etmiyor.

Artez Danışmanlığa Ne Zaman Müracaat Edebilirsiniz?

Doçentlik başvurusu, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 24. Maddesi uyarınca T.C. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından Mart ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa kabul edilmekte olup başvuru sürecinin en zorlu aşamalarından olan bilimsel yayın ve/veya çalışmaların hazırlanması-DBS’ye yüklenmesi yılın her döneminde yapılabilmektedir. Bilimsel yayın ve/veya çalışmaların ÜAK tarafından belirlenen formatta hazırlandıktan sonra DBS’ye girilmesinin çok fazla emek ve zaman gerektirdiği düşünüldüğünde ÜAK tarafından belirlenen ve başvurulan temel alana göre değişen şartları sağladığınızı düşündüğünüz zaman bizimle iletişime geçmeniz sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından son derece önemlidir. Yani ÜAK tarafından belirlenen ve başvurulan temel alana göre değişen şartları sağladığınızı veya başvuru dönemine kadar sağlayacağınızı düşünüyorsanız hizmetimizden faydalanabilirsiniz. DBS’ye yüklemek üzere tarafımıza PDF dosyası olarak gönderdiğiniz bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınız ÜAK tarafından belirlenen formatta hazırlanıp DBS’ye yüklendikten sonra başvuru dönemine kadar geçen süre boyunca yapmış olduğunuz yeni bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınız yine tarafımızca hazırlanıp DBS’ye yüklenmektedir.

Doçentlik Başvuru Dosyanızı Hazırlayarak DBS’ye Yükleme İşlemi Ne Kadar Sürüyor?

Bilimsel yayın ve/veya çalışma sayınıza göre değişmekle birlikte DBS’ye yüklemek üzere tarafımıza PDF dosyası olarak gönderdiğiniz bilimsel yayın ve/veya çalışmalarınız ÜAK tarafından belirlenen formatta hazırlanıp DBS’ye yüklenmesi işlemi de kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır.

Arama yapın



Hızlı Menü



Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.


Son Blog Yazıları


Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim
Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim

Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar
Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar

Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi
Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?




Prodoçentlik

Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.

İletişime Geçin

Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon-1: 0850 888 6 362(DOC)

Telefon-2: 0546 792 74 18