Dergi etki faktörü 1960’lı yıllarda “Clarivate Analytics” tarafından Science Citation Index (SCI) dergi istatistiklerini derlemek amacıyla yalnızca kurum içerisinde kullanıldıktan sonra 1975 yılında Science Citation Index (SCI) ve Social Science Citation Index (SSCI) dergi istatistiklerini derlemek üzere Journal Citation Reports (JCR) olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Günümüzde dergi etki faktörü dergileri sınıflandırmak, sıralamak, değerlendirmek ve karşılaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Dergilerin etki faktörü hesaplanırken söz konusu dergilerde yayınlanmış olan makalelerin bir yıl veya dönemde alıntılanma sıklığının bir ölçülmektedir. Bir başka deyişle etki faktörü herhangi bir dergide yayınlanmış olan makaleler ile bu makalelere yapılan atıflar arasındaki orandır ve bir derginin etki faktörü, söz konusu yılda dergiye yapılan atıfların dergide önceki iki yılda yayınlanan kaynak makalelere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Dergi etki faktörü; yayın yapmak isteyen bilim insanları için pazar araştırmasını içermekte ve kütüphanecilere ve araştırmacılara dergi koleksiyonlarının yönetimi için bir araç sağlamaktadır. Bunun yanı sıra dergi etki faktörünün en son ve belki de en önemli kullanımı akademik değerlendirme sürecindedir. Çünkü dergi etki faktörü, bilim insanlarının makale yayınlanmış olduğu dergilerin değerlendirilmesi için çok faydalı bir araçtır.
Dergiler etki faktörlerine göre 100 puan üzerinden değerlendirilmekte ve aldıkları puana göre Q1 Q2 Q3 Q4 dergi listesi (çeyreklik dilim listesi) sınıflarından herhangi birinin içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda dergi etki faktörü 0-25 (%25’lik dilim) arasında olan dergiler Q1 dergi listesi içerisinde; etki faktörü 26-50 (%25-%50 arası dilim) arasında olan dergiler Q2 dergi listesi içerisinde; etki faktörü 51-75 (%50-%75 arası dilim) arasında olan dergiler Q3 dergi listesi içerisinde ve etki faktörü 76-100 (%75-%100 arası dilim) arasında olan dergiler Q4 dergi listesi içerisinde yer almaktadır.
Doçentlik başvurularında, Q1 Q2 Q3 Q4 dergi listesi (çeyreklik dilim listesi) doçentlik başvuru şartları içerisinde bulunan “SSCI, SCI, SCI- Expanded ve AHCI kapsamındaki dergilerde editöre mektup, özet veya kitap kritiği hariç olmak üzere yayımlanmış makale” maddesi için önem arz etmekte olup söz konusu listeye “https://jcr.clarivate.com/JCRJournalHomeAction.action” adresinden erişim sağlanmaktadır.
Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.
Hizmetlerimiz
Hızlı Menü
İletişime Geçin
Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)
Telefon: 0546 792 74 18