Uluslararası Alan Endekslerinde Taranan Dergiler


Belirli kriterler doğrultusunda kapsamına almış oldukları dergileri belirli aralık ve yöntemler ile araştırmacılara ve okuyuculara bildiren veri tabanları “dergi endeksi” olarak tanımlanmakta olup hem bilimsel yayınların sınıflandırılması hem de bu yayınlara tek bir web sitesi üzerinden erişim imkânı sağlaması açısından önemlidir. Dergilerin ulusal veya uluslararası ölçekte kabul görmüş herhangi bir endekste taranabilmesi ve söz konusu endekste sürekli kalabilmesi için sağlaması gereken belirli kriterler bulunmaktadır. Bir başka deyişle bir derginin herhangi bir endekste taranabilmesi için bilimsel performansının söz konusu endekste taranabilmek ve sürekli kalabilmek için yeterli seviyede olması gerekmekte, bilimsel performansı yeterli seviyede olmayan dergiler söz konusu endekste taranamazken söz konusu endekste taranmasına rağmen zamanla bilimsel performansı düşen dergiler ise endeksten çıkarılmaktadır.

Uluslararası alan endeksi, herhangi bir doçentlik temel alanına ilişkin yayınları belirli kriterler doğrultusunda kabul eden dergilerin tarandığı endeksler olup Türkiye’de akademik unvan yükseltmelerinde kullanılmaktadır. Bu kapsamda özellikle doçentlik başvuru kriterleri tablolarında WOS (Web of Science) veri tabanından erişim sağlanabilen SCI, SCI-E, SSCI ve AHCI ile diğer endeksler olmak üzere iki farklı uluslararası dergi tanımı yapılmaktadır. Fakat Ziraat Orman ve Su Ürünleri, Sağlık Bilimleri ile Mühendislik temel alanlarından doçentlik başvuru yapmak isteyen adaylar için uluslararası alan endekslerinde taranan dergiler tanımı net olarak yapılmamaktadır. Bu konu bazı üniversite senatoları tarafından uluslararası alan endekslerinde taranan dergiler listesi belirlenerek netleştirilmeye çalışılmıştır. Fakat doçentlik başvurusu değerlendirme jürisi ile adayın farklı üniversitelerin akademik kadrosunda bulunması Ziraat Orman ve Su Ürünleri, Sağlık Bilimleri ile Mühendislik temel alanları için uluslararası alan endekslerinde taranan dergiler konusunun netlik kazanmamasına neden olmaktadır.

Uluslararası alan endekslerinde taranan dergiler yalnızca Ziraat Orman ve Su Ürünleri, Sağlık Bilimleri ile Mühendislik temel alanları için tanımlanmamış olup Spor Bilimleri, Sosyal Beşeri ve İdari Bilimler, Mimarlık Planlama ve Tasarım ile Eğitim Bilimleri temel alanlarından başvuru yapmak isteyen adaylar ÜAK (Üniversitelerarası Kurul) tarafından her temel alan için ayrı yayınlanan tabloların son sayfasından uluslararası alan endekslerinde taranan dergiler listesine erişim sağlayabilmektedir.

Arama yapın



Hızlı Menü



Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.


Son Blog Yazıları


Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim
Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim

Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar
Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar

Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi
Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?




Prodocentlik

Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.

İletişime Geçin

Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)

Telefon: 0546 792 74 18