Yurtdışı Doktora Başvurusu Süreci ve Gereklilikler


İlk olarak neden yurt dışında doktora yapmalıyım? sorusunun cevabı ile başlayalım; Yurtdışında eğitim almanın birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin bazı doktora öğrencileri yurtdışında eğitim almayı yeni bir dil geliştirmenin, farklı bir kültür hakkında daha fazla şey keşfetmenin ve yeni insanlarla tanışmanın bir yolu olarak görürken bazıları da kişisel nedenlerin yanı sıra özellikle akademik kariyer amacıyla yurtdışında doktora yapmayı tercih etmektedir. Çünkü bazı ülkelerde belirli bir araştırma alanı çok popüler olmadığı için çok fazla doktora seçeneği bulunmamakta ve bu gibi durumlarda yurtdışında doktora yapmak çok daha fazla fırsatın kapısını aralamaktadır. Ayrıca yurtdışında doktora yapmak; daha fazla finansman, daha düşük öğrenim ücretleri, daha iyi laboratuvar ekipmanı ve daha deneyimli akademisyenler ile çalışma, yayın yazma, konferanslara katılma ve diğer araştırmacılarla işbirliği yapma fırsatı da sunmaktadır.  Tüm bu faktörler hem keyifli bir doktora süreci geçirilmesini hem de kişinin alanında saygın bir araştırmacı olarak tanınmasına yardımcı olup doktora sonunda beklenen büyük kariyer hedeflerine ulaşılmasını sağlamaktadır.

Yurtdışı Doktora Başvuruları İçin Genel Süreç

Yurtdışı doktora başvuruları için birçok ülkede istenen bilgi ve belgeler:

Çevrimiçi Başvuru: Doktora başvurusu yapmak için gerekli şartların sağlandığını gösteren tüm destekleyici belgeleri eklenmesi için elektronik bir form doldurulması ve başvuru yapılan ülke ve/veya üniversiteye bağlı olarak başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Akademik Transkriptler: Birçok üniversite, başvuru aşamasında transkriptlerin taranmış bir kopyasını ve doktora başvurunuz kabul edildiğinde de resmi basılı kopyasını istemektedir.

CV: Üniversitelerin büyük bir kısmı doktora başvuru aşamasında dana önce alınan lisans ve/veya lisansüstü eğitim bilgileri ile doktora başvurusu yapılan alana ilişkin tüm deneyimlerin bulunduğu bir CV talep etmektedir.

Amaç Beyanı/Kişisel Açıklama: Bazı üniversiteler, doktora başvuru amacı ile söz konusu programa uygun olma gerekçelerinden bahsedilen bir mektup talep etmektedir.

Tavsiye Mektupları: Tercihen lisans eğitimi alınan yükseköğretim kurumunda görev yapan ve doktora başvuru yapan adayı iyi tanıyan bir profesör tarafından yazılan tavsiye mektubu doktora programına kabul edilme olasılığını yükseltebilmektedir.

Dil Testleri

Başvuru yapılan doktora programının İngilizce olması durumunda birçok üniversitede İngilizce dil yeterlilik sınavına girilmesi istenmekte olup alınması gereken asgari puan ülke ve/veya üniversiteye göre değişmektedir. Ayrıca asgari puan doktora başvurusu yapılan temel alana da göre de değişiklik göstermekte ve İngiliz Edebiyatı ve Hukuk gibi alanlarda doktora yapmak isteyen adayların Fen ve Mühendislik gibi alanlarda doktora yapmak isteyen adaylardan daha fazla puan alması gerekmektedir. Örneğin; Birleşik Krallık’taki Leicester Üniversitesi’nde Hukuk alanında doktora yapmak için minimum IELTS puanının 7 olması gerekirken a Mühendislik alanında doktora yapmak için 6’dan daha düşük bir puan almış olmak yeterlidir.

Küresel ölçekte en yaygın olan İngilizce dil yeterlilik sınavları:

  • IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemleri)
  • TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi)
  • PTE (Pearson İngilizce Testi)

Öğrenci Vizesine İhtiyacım Olacak mı?

Doktora başvurusu yapan adayın öğrenci vizesine ihtiyaç duyup duymayacağı başvuru yapılan ülkeye göre değişmektedir. Örneğin; Avrupa ülkesi olan Birleşik Krallık’ta bulunan herhani bir üniversitede doktora yapmak için başvuran ve kabul edilen adayların, Tier 4 General Student Visa sahibi olması gerekirken Almanya’da ise birçok öğrencinin doktora eğitimi almak için vize alma zorunluluğu olmayıp oturma izni alması gerekmektedir. Birleşik Krallık’ta Tier 4 General Student Visa ile öğrenciler tam zamanlı doktora alabilmektedir. Fakat Birleşik Krallık’ın vize kısıtlamaları nedeniyle, uluslararası öğrencilerin yarı zamanlı bir doktora eğitimi alması pek olası değildir.

Doktora eğitimi için tercih edilen ülkelerden biri olan ABD’de, doktora yapmak isteyen adayların F-1 Öğrenci Vizesi almaları gerekmektedir. Asya’da ise gereksinimler belirli ülkeye göre farklılık göstermektedir. Örneğin, Çin’de doktora eğitimi almak isteyen adayların X1 Öğrenci Vizesi, Singapur’da doktora eğitimi almak isteyen adayların ise Öğrenci Pasosu sahibi olması gerekmektedir.

Öğrenci vizesi ihtiyacı konusunda ülkeler arasında önemli farklılıklar olması nedeniyle, doktora başvurusu yapan adayların gereksinimleri her duruma göre ayrı ayrı kontrol etmesi önerilmektedir. Söz konusu kontrol işlemi en rahat şekilde doktora başvurusu yapılmak istenen ülkenin hükümet web sitesini kontrol edilerek gerçekleştirilmektedir.

AB Ülkelerinde Doktora Başvurusu Nasıl Yapılır?

Birleşik Krallık’ta bulunan üniversitelerde doktora eğitimi almak için doğrudan üniversitenin web sitesi üzerinden başvuru yapılabileceği gibi UCAS Lisansüstü sistemi üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.

İspanya, İtalya ve Almanya’da bulunan üniversitelerde doktora eğitimine başvurmadan önce adayın niteliklerinin başvuru yapılan program için uygunluğunun ve gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığının kontrol edildiği bir ön başvuru süreci bulunmaktadır. Bu kapsamda ön eleme sürecinden önce adayın vatandaşı olduğu ülke hükümeti ile görüşerek vatandaşı olduğu ülkedeki yeterlilik sisteminin, doktora eğitimi almak için başvuru yapılan ülkedeki yeterlilik sistemine nasıl karşılık geldiği konusunda tavsiyeler alması önem arz etmektedir.

Başvuru yapıldıktan sonra, üniversite başvuruyu inceleyerek aday ile iletişime geçmekte ve genelde adayın başvuru yapılan program için uygun olduğunun düşünülmesi durumunda da adayı Skype veya telefon görüşmesi için davet etmektedir.

Herhangi bir AB ülkesinde okumak için öğrenci vizesine ihtiyaç duyan adayların vize başvurularını, önerilen doktora başlangıç ​​tarihinden en az 3-4 ay önce yapması önerilmektedir.

ABD’de Doktora Başvurusu Nasıl Yapılır?

ABD’de doktora yapmak isteyen adayların İngilizce dil sınavlarına ek olarak, GRE Genel Sınavı ile doktora başvurusu yapılan alana özel olarak yapılan GRE Konu Sınavı’na girmesi gerekmektedir.

ABD’de doktora programına kabul edilmek, diğer ülkelere kıyasla daha zordur ve bu nedenle doktora eğitimini ABD’de almak isteyen adayların şanslarını artırmak için en az 9 farklı üniversiteye başvurması önerilmektedir.

Asya Ülkelerinde Doktora Başvurusu Nasıl Yapılır?

Asya’da; Çin, Hong Kong, Singapur, Güney Kore, BAE ve Hindistan gibi çok çeşitli ülkeler bulunmakta olup başvuru süreçleri de doğal olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle, en doğru bilgileri almak için doktora eğitimi alınmak istenen üniversiteye özel başvuru sürecini kontrol edilmesi gerekmektedir.

İki merkezi uygulama hizmeti, CUAC ve CUCAS olmak üzere iki merkezi uygulama hizmeti kullanan Çin’de hizmetlerin her ikisi de uluslararası öğrencilerin doktora başvurusu yapmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra Çin’de doktora eğitimi almak isteyen öğrenciler doğrudan bir Üniversiteye de başvuru yapabilmektedir.

Singapur’da doktora eğitimi almak isteyen adayların üniversite bünyesindeki bir fakülte veya bölüme başvurması gerekmekte olup bölüme kabul edildikten sonra adaya uygun doktora programları üniversite tarafından sunulmaktadır. ABD’ olduğu gibi Singapur’daki üniversitelerin birçoğuna da başvurmadan önce GRE Sınavlarına girilmiş olması gerekmektedir.

BAE’de doktora eğitimi almak isteyen adayların BAE hükümeti tarafından tanınan bir yükseköğretim kurumundan yüksek lisans derecesi almış olması ve GRE Sınavlarına girmiş olması gerekmektedir. Söz konusu şartları sağlayan adaylar eğitim almak istedikleri üniversiteye doğrudan başvuru yapabilmektedir.

Avustralya’da Doktora Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avustralya’da doktora eğitimi almak isteyen adaylardan öncelikle potansiyel bir süpervizör bulup e-posta göndermesi beklenmektedir. Çünkü uluslararası öğrencilerin bunu yapmadan doğrudan üniversiteye başvuruda bulunması durumunda pozisyon için değerlendirilmeme olasılığı çok yüksektir.

AB ülkelerine benzer şekilde, Avustralya’da bulunan yükseköğretim kurumları da adayın doktora başvurusunda bulunduğu alan için uygun olduğunu düşünmesi durumunda genelde Skype veya telefon görüşmesine davet etmektedir.

AB üniversitelerinden farklı olarak, Avustralya bulunan yükseköğretim kurumlarında doktora eğitimi yılın herhangi bir zamanında başlayabilmektedir. Bu nedenle, doktora eğitimini tamamlamak için belirli bir finansman gereksinimi eklenmedikçe başvuru yapılmaması ve eğitime başlanmak istenen tarihten yaklaşık 3 ila 4 ay önce başvurulması önerilmektedir.

Arama yapın



Hızlı Menü



Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.


Son Blog Yazıları


Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim
Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim

Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar
Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar

Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi
Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?




Prodocentlik

Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.

İletişime Geçin

Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)

Telefon: 0546 792 74 18