Doçent adayının akademik çalışmalarını DBS’ye girdikten sonra beyan edip doçentlik başvurusunu tamamlayabilmesi için ön yeterlilik şartlarını sağlamış olması gerekmektedir. Ön yeterlilik şartları başvurulan temel alana göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak aşağıdaki belirtildiği şekildedir:
Doçent adayının lisans diploması aldıktan sonra; doktora diploması, tıp/diş hekimliği/eczacılık/veteriner hekimlik uzmanlık unvanı veya ÜAK tarafından önerilen ve YÖK tarafından kabul edilen sanat alanlarının birinde yeterlilik kazanmış olması gerekmektedir.
Doçent adayının ÖSYM veya YÖK tarafından yapılan yabancı dil sınavlarının herhangi birinden en az 55 puan veya YÖK tarafından uluslararası geçerliliği kabul edilen herhangi bir yabancı dil sınavından 55 puana denk bir puan almış olması gerekmektedir.
Doçent adayının başvurulan temel alana göre ÜAK tarafından önerilen ve YÖK tarafından kabul edilen yeterli sayı ve nitelikle özgün bilimsel yayın ve/veya çalışma yapmış olması gerekmektedir:
Doçent adayının “ulusal hakemli dergide makale yayınlama şartı”nı sağlaması için “https://app.trdizin.gov.tr/statistics/listAcceptedJournals.xhtml” adresinde bulunan yani ULAKBİM kapsamında olan ulusal dergilerde yayın yapmış olması gerekmektedir.
Ulusal Yayınevi: En az dört yıl ulusal düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayınları Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinde kataloglanan ve daha önce aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayımlamış yayınevi.
Uluslararası Yayınevi: En az dört yıl uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayımladığı kitaplar Yükseköğretim Kurulunca tanınan sıralama kuruluşlarınca belirlenen dünyada ilk 500’e giren üniversite kütüphanelerinde kataloglanan ve aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayımlamış olan yayınevi.
Uluslararası ve/veya ulusal bilimsel toplantıda bildiri sunulması ve sunulan bildirinin bildiri kitabında basılması şartı kapsamında önemli hususlar;
Eğitim-öğretim faaliyeti şartı, doçentlik başvuru sürecinde sağlanması gereken zorunlu şartlardan biridir. Bu kapsamda doçent adayının eğitim-öğretim geçmişi ve başvurulan temel alana ilişkin vermiş olduğu önlisans/lisans/lisansüstü dersler jüri üyeleri tarafından değerlendirilmektedir.
Herhangi bir üniversite bünyesinde hizmet vermeyen doçent adaylarının ders vermek yükümlülükleri hizmet verdikleri kurumda herhangi bir faaliyete karşılık gelmemekle birlikte bu adayların herhangi bir devlet ya da vakıf üniversitesinde görevlendirme ile ders vermeleri belirtilen şartlara uygun olmak şartıyla kabul edilmektedir.
Doçent adayının akademik kariyeri boyunca vermiş olduğu dersler, Fakülte Dekanlığı, Yüksekokul Müdürlüğü, Enstitü Müdürlüğü veya Hastane Yöneticiliği tarafından onaylatılabilmektedir.
Doçent adayının akademik performansının yanı sıra doçentlik başvuru sürecinde beyan ettiği bilgi ve/veya belgelerin başvurulan temel alanın etik kurallarına aykırı olamaması gerekmektedir. Örneğin; doçent adayı herhangi bir akademik dergi veya konferans kurulları içinde bulunuyorsa buradaki yayınların doçentlik başvuru sürecinde beyan edilmemesi etik kurallar kapsamındadır. Ya da doçent adayının doçentlik başvuru sürecinde beyan etmiş olduğu bilimsel yayın ve/veya çalışmalarda eksik referansta bulunması veya herhangi bir ismi eksik yazması ciddi etik ihlaller kapsamındadır.
Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.
Hizmetlerimiz
Hızlı Menü
İletişime Geçin
Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)
Telefon: 0546 792 74 18