ÜAK Doçentlik Alanları Neler?


Türkiye’de doçentlik unvanı ÜAK (Üniversitelerarası Kurul) tarafından verilmekte olup doçentlik alanları ile bu alanlara başvuru şartlarını belirleme görevi de ÜAK’a (Üniversitelerarası Kurul) aittir. Bu kapsamda ÜAK (Üniversitelerarası Kurul), 10 Ağustos 2021 tarih ve 31564 sayılı resmi gazetede YÖK (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) tarafından yayınlanan “Doçentlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” maddeleri doğrultusunda Mart ve Ekim aylarında doçentlik alanları ile başvuru koşullarını tespit ederek web sitesinde yayınlamaktadır.

Doçentlik alanları ; temel alan, bilim alanı ve anahtar kelimeler olmak üzere üç düzeyde belirlenmektedir. Spor Bilimleri, Ziraat Orman ve Su Ürünleri, Sosyal Beşeri ve İdari Bilimler, Sağlık Bilimleri, Mühendislik, Mimarlık Planlama ve Tasarım, İlahiyat, Hukuk, Güzel Sanatlar, Filoloji, Fen Bilimleri ve Matematik ile Eğitim Bilimleri olmak üzere toplam 13 doçentlik temel alanı bulunmakta ve bu doçentlik temel alanları ÜAK (Üniversitelerarası Kurul) tarafından her başvuru döneminde yayınlanan tablolar ile ifade edilmektedir. Örneğin; Spor Bilimleri Temel Alanı “Tablo 13” ile ifade edilirken Mimarlık Planlama ve Tasarım Temel Alanı “Tablo 8” ile ifade edilmektedir.

Doçentlik başvuru temel alanlarının her birinin ikinci düzey doçentlik alanları bulunmakta olup bu alanlar bilim alanı olarak ifade edilmektedir. Örneğin; mimarlık planlama ve tasarım temel alanı “mimarlık”, “şehir bölge planlama” ve “peyzaj mimarlığı” gibi bilim alanlarından oluşmakta ve bu bilim alanları da ÜAK (Üniversitelerarası Kurul) tarafından her başvuru döneminde yayınlanan kodlar ile ifade edilmektedir. Örneğin mimarlık planlama ve tasarım temel alanı>mimarlık bilim alanı “801” kodu ile ifade edilmektedir.  Doçentlik alanları üçüncü düzey olan anahtar kelimeler, bilim alanlarının alt ayrımlarıdır. Örneğin; mimarlık planlama ve tasarım temel alanının mimarlık bilim alanında; “kent morfolojisi”, “kent tarihi”, “mimari tasarım” ve “mimarlık tarihi” gibi  anahtar kelimeler bulunmakta olup anahtar kelimeler de ÜAK (Üniversitelerarası Kurul) tarafından her başvuru döneminde yayınlanan kodlar ile ifade edilmektedir. Örneğin mimarlık planlama ve tasarım temel alanı>mimarlık bilim alanı>kent tarihi anahtar kelimesi “80105” ile ifade edilmektedir. İkinci ve üçüncü doçentlik alanları olan bilim alanları ile anahtar kelimeler ve  bunlara ilişkin kodlara (2023 Mart Dönemi) https://www.uak.gov.tr/Documents/docentlik/2022/2022-mart donemi/2022M_BilimAlanlariAnahtarKelimeler_01032022.pdf adresinden erişim sağlanabilmektedir. 2023 Ekim dönemi için şimdilik bu bilgiler esas alınarak doçentlik başvuru hazırlığı yapılabilir. Ancak en doğru bilgiye 01.10.2023 tarihinde ÜAK’ ın sitesini takip ederek 2023 Ekim dönemi için belirlenen şartlar ve anahtar kelimeler incelenerek ulaşılabilir. 

Arama yapın



Hızlı Menü



Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.


Son Blog Yazıları


Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim
Doçentlik Başvuru Tarihleri 2024 Mart ve Ekim

Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar
Doçentlik Jürileri Açıklanacak Mı? Tüm Detaylar

Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi
Yeni Doçentlik Kriterleri | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Mart Dönemi

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur? Dava?




Prodocentlik

Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.

İletişime Geçin

Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)

Telefon: 0546 792 74 18