6 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanmış karara göre doçentlik sözlü sınavı kaldırılarak tamamen üniversitenin seçimine bırakılmıştır. Üniversitelerin atama şartları incelenerek sınav isteyen üniversitelerin, adayların sözlü sınavlarına kaç kez girebileceği ile ilgili bir koşul bulunuyorsa bu göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun dışında doçent olabilmek için günümüzde bir sınava girme şartı yoktur. Doçent adayları sözlü veya yazılı bir sınava girmeksizin internet üzerinden tüm bilgi ve eserlerini bir sisteme girerek (Doçentlik Bilgi Sistemi) başvurularını yapabilir ve olumlu sonuçlanması durumunda doçent unvanı alabilirler.
Doçentlik başvurusu yapma konusunda bir sayı sınırı belirlenmemiştir. Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından belirlenen şartlara uyulduğu sürece adaylar yılda iki kez Mart ve Ekim dönemlerinde başvuru yapılabilmektedir. Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden e-devlet girişi ile yapılan başvurularda her temel alan için belirlenmiş asgari şartlar bulunmaktadır. Sistemde bu şartlara uygun şekilde değerlendirme yaparak başvurması gereken adaylar, ÜAK tarafından belirlenen şartlara göre başvuru yapmalarında bir engel olmadığı sürece bu sistem üzerinden başvurularını tamamlayabilirler. Etik ihlalde bulunduğuna karar verilen ve karşı bir dava süreci olmayan adaylar ile eser inceleme aşamasından sonra başarısız bulunan adayların başvuru yapabileceği en erken tarih başarısız oldukları doçentlik dönemini takip eden üçüncü dönem olmaktadır. Örneğin 2023 Mart döneminde başvurusunu tamamlayan ancak eser incelemesinde başarısız olarak değerlendirilen aday, tekrar 2024 Ekim döneminde başvuru yapabilmektedir.
Detaylı bilgi için bize ulaşın: Doçentlik Başvurusu
Doçentlik sözlü sınavı, bu sınava giren adaylar tarafından genel anlamda zor olarak değerlendirilmektedir. Bunun en büyük sebepleri; doçentlik unvanının oldukça deneyim ve bilgi birikimi gerektirmesi, adayların hayatlarında önemli bir aşama olmasından dolayı sınav öncesi ve anında stres yaşamalarıdır. Sözlü sınav jürileri ÜAK tarafından belirlendiği için, üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermesi ve bu konuda adaydan adaya farklı bir tavır olması durumu söz konusu değildir. Bu konuda bir standart yakalanması için doçentlik sözlü sınavı şartı koyan üniversitelerin yapacakları sınavlarda jüri Üniversiteler Arası kurul tarafından adayın alanına göre seçilerek gönderilir. Yapılacak sınavı ÜAK’ a belli bir süre öncesinden bildirerek adaya uygun sınav ortamını hazırlama sorumluluğu üniversitededir. 2018’ de sözlü sınavın kaldırılması ve üniversitenin isteğine bağlı olarak özel olarak yapılması kararının açıklanmasından beri, doçentliğe atamada sözlü sınav şartı isteyen üniversite sayısı yıllar geçtikçe azalmıştır.
Sözlü sınava girmeyecek adayların ise doçentlik başvurusunun zorluğu ve olumlu sonuçlanması konusunda soru işaretleri bulunmaktadır. Doçentlik başvurusu sürecinin sorunsuz geçmesi ve olumlu sonuç almak için temel anlamda dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
–Alt limit olarak belirlenen puanların üstüne çıkacak kadar eserin bulunması ve bu eserlerin adayın alanı ile birebir ilgili olması
–Eserlerde etik ihlal yapılmamış olması (intihal, tekrar yayım gibi)
–Doçentlik Bilgi Sistemi’ ne adayın tüm bilgilerinin, eserlerinin eksiksiz ve istenilen formata uygun şekilde girilmesi
–Başvuru aşamasında Beyanname doldurulurken ÜAK’ ın belirlediği şartlara uygun eserlerin puanlamaya dahil edilmesi (örneğin o başlık altında vaka takdimi olan bir makale veya poster sunum olan bir bildiri değerlendirilmiyorsa bunların beyannameye eklenmemesi)
Bunlara dikkat edildiğinde doçentlik başvuru sürecinin sorunsuz geçmesi ve sonucun olumlu olma ihtimali artacaktır.
Bizimle çalışmak ister misiniz ?
Doçentlik Başvuru Dosyası Hazırlama konusunda yetkinliğiniz ve tecrübeniz varsa bizimle iletişime geçerek, akademik kadromuzda yer alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Uzun yıllardır doçentlik başvurusu alanında hizmet veren profesyonel ekibimizle siz değerli hocalarımızın doçentlik başvurularında en büyük destekçiniz oluyoruz.
Hizmetlerimiz
Hızlı Menü
İletişime Geçin
Website: prodocentlik.com
E Posta: info@prodocentlik.com
Telefon: 0850 888 6 362(DOC)
Telefon: 0546 792 74 18